Van gouden idee tot ijzersterk plot: creëer binnen 8 stappen de basis van het verhaal waar je altijd al van droomde.

Het traject

Jij wilt niet zomaar een verhaal schrijven, jij wilt een GOED verhaal schrijven.

Een gouden idee heb je al. Misschien zelfs al een globale voorstelling van waar het plot naartoe gaat of van de wonderlijke setting waar het zich afspeelt. Het kan ook zijn dat je alleen nog maar een vaag uitgangspunt hebt.

Hoe het ook zij: in dit traject werken we vanaf jouw persoonlijke startpunt toe naar een compleet uitgewerkt verhaal met diepgaande karakters, een verhaalstructuur die staat als een huis en, als je dat wenst, een complete spreadsheet met scène-indeling. Zo heb jij alles bij de hand om straks naar hartelust te kunnen gaan schrijven! En komt die laatste punt er zéker weten.

this is what you get:

  • 4-6 individuele online coachingssessies, waarin ik je meeneem door het proces en je per stap op weg help;

  • concrete feedback op iedere afzonderlijke stap;

  • een format voor jouw scène-indeling (optioneel);

  • een kritische blik op het eindconcept;

  • de mogelijkheid om me gedurende het hele proces op ieder moment je vragen te stellen via mail of WhatsApp.

WERKWIJZE

Aan het eind heb jij een synopsis, verhaalstructuur, karakterdossiers en naar wens een scène-indeling of zelfs een prototype van je verhaal.

Ik werk met een combinatie van de befaamde Hollywood Three-Act Structure en de Sneeuwvlokmethode van Randy Ingermanson. In het kort houdt dit in dat we van een eerste idee stapje voor stapje toewerken naar een gedetailleerde verhaalstructuur. Je kunt het ook zien als een vergrootglas: tijdens het traject zoomen we steeds verder in op jouw vage idee en knutselen we er net zo lang aan tot het haarscherp is.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Ongeveer zo: jouw eerste idee wordt een samenvatting, uit jouw samenvatting ontstaan personages, die personages zijn de basis voor een synopsis, persona’s en een uitgebreide verhaalstructuur, en ten slotte kan je met al deze uitgewerkte stukken het geraamte van jouw verhaal in elkaar zetten. Het eindproduct bestaat uit een synopsis, verhaalstructuur, karakterdossiers met persona’s en naar wens een scène-indeling of een prototype van je verhaal (een allereerste korte draft).

TOEGEVOEGDE WAARDE

MAAR: kan ik dat zelf niet, zo'n plot uitwerken?

In dit traject fungeer ik niet alleen als coach, maar kijk ik ook vanuit het gezichtspunt van een redacteur. Ik weet waar een sterk plot uit bestaat, hoe je conflict in je verhaal kunt verwerken, hoe je de spanningsboog hoog houdt en of de ontwikkeling van je personages voldoende is uitgewerkt. Ik weet hoe een uitgever naar jouw verhaalconcept kijkt en zo kijk ik met je mee.

Wat zou het zónde zijn als je al een heel eind bent met je verhaal, maar toch vastloopt omdat het plot niet in orde is. Of omdat je toch niet tevreden bent met hoe je personages uit de verf komen. Of omdat je even geen idee meer hebt hoe de puzzelstukjes geloofwaardig in elkaar gaan passen. Met dit uitgebreide traject steek je van tevoren veel tijd in de voorbereiding, zodat je dit soort lastige schrijfproblemen vòòr bent. 

Dit mag je van mij verwachten:

  • Ik leid je als een gids door de verschillende stappen heen.

  • Ik denk met je mee, ben je sparringspartner en vraagbaak. Samen bedenken we oplossingen voor plotholes en complexe plotlijntjes.

  • Als redacteur werp ik een kritisch oog op alle stukken die je schrijft. Ik voorzie ze van fijngevoelige feedback.

  • Ik heb de ontwikkeling van jou als schrijver voor ogen. Dit traject is enorm leerzaam. Je verkrijgt handige technieken om een ijzersterk plot te creëren, je leert om ook objectief (en zelfs vanuit commercieel oogpunt) naar je verhaal te kijken en zet met alle nieuwe bagage grote stappen dichter bij jouw uiteindelijke schrijfdoel.

  • Ik kijk niet alleen naar wat je schrijft, maar geef je ook gevraagd en ongevraagd advies over schrijftechniek, verhaalstructuur, profilering en ondernemerschap.

tarieven

"Strive not to be a success, but rather to be of value." ~ Albert Einstein

Het verschil tussen het eerste en het tweede bedrag zit ‘m in de keus of jij dit traject wilt volgen inclusief de stap waarin je aan de slag gaat met een spreadsheet met scène-indeling (€ 469,-) en misschien zelfs inclusief de stap waarin ik je help met het schrijven van een prototype (€ 589,-)

Wanneer je dit iets too much vindt, volgen we het hele traject, exclusief deze twee stappen (€ 349,-). Je maakt onder mijn begeleiding een synopsis, karakterdossiers met persona’s en een uitgebreide verhaalstructuur, maar daarna ga je verder zelf aan de slag. Een scène-indeling tot in de puntjes uitwerken past nu eenmaal niet bij iedere schrijver. En ook een prototype maken (waarbij je eerst per scène al je ideeën dumpt en dit pas later goed gaat organiseren en herschrijven) is een stap die sommige schrijvers liever overslaan.

Omdat er bij iedere stap ook een extra coachingssessie en een extra moment van feedback verwerken komt kijken, liggen de uitgebreidere versies van dit traject qua prijs dus iets hoger. In de eerste kennismakingssessie bespreken we de opties en maken we in overleg een geschikt plan dat bij jou past.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Laat dan gauw iets van je horen! Omdat ik naast het verzorgen van mijn eigen trajecten ook redigeer en corrigeer voor uitgeverijen, plan ik vaak al ver in het voren. Niet gevreesd, dit wil niet zeggen dat er op korte termijn geen plek voor je is. De eerlijkheid gebiedt me echter wel te zeggen dat er een mogelijkheid kan zijn dat je bij veel animo op een wachtlijst komt te staan. Wees er dus op tijd bij. Reageren kan op de manier die jij prettig vindt (je mag me ook gerust een DM sturen via IG of LinkedIn). Ik reageer binnen 48 uur! 🙂